De teelt van 12 boeketjes = energieverbruik van 1 jaar tv kijken

Een bloemetje kan heel het huis doen opfleuren, maar de impact op het milieu is enorm. Zo heeft een boeketje rozen een ecologische voetafdruk van maar liefst 20 m². De snijbloemen die we bij de bloemist halen, vinden vaak nog hun oorsprong in België of Nederland. Maar het grootste deel van de productie komt echter uit de Afrikaanse landen Kenia en Ethiopië.


Een belangrijke en misschien onverwachte conclusie is dat ingevlogen bloemen en bloemen uit verwarmde kassen van hier gemiddeld ongeveer evenveel energie kosten. De Belgische en Nederlandse snijbloemen komen uit verwarmde serres, omdat het hier te koud is voor open teelt. In het Zuiden levert de zon gratis licht en warmte. Maar deze bloemen worden dagelijks overgevlogen naar Europa, waarbij er een enorme CO2 uitstoot te wijten is aan het transport.

In de supermarkt vind je voor nog geen 2,5 euro al een mooi boeketje. Deze spotgoedkope prijs is absurd als je denkt welke weg deze bloemen wel niet al afgelegd hebben voor ze in uw living terechtkomen. Ze worden door Afrikaanse vrouwen geplukt en bewerkt waarna ze getransporteerd worden naar de luchthaven. Vervolgens leggen ze een vluchtafstand van 7000km af om in onze Belgische luchthaven terecht te komen. Hierna wordt dit door Belgische groothandelaars verder vervoerd en verdeeld onder verschillende supermarkten.

De consument wil graag perfecte bloemen. Daarom worden er veel pesticiden ingezet. In de Westerse landen is het gebruik meestal streng gereglementeerd, maar in lageloonlanden worden vaak aanzienlijke hoeveelheden pesticiden gebruikt om aan de eisen van consumenten te voldoen. Dat kan leiden tot een ongewenste vervuiling van bodem, lucht en water.

©2020 Lieke Vandecandelaere & Alice Van Heuverswyn
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin