De wevers van deze stoel verdienen slechts 3,22 euro per dag

Stoelen en andere meubelen van rotan zijn de laatste tijd terug heel erg populair. Dat komt omdat deze heel stevig zijn en over het algemeen enkele jaren kunnen meegaan. Toch zou je verschieten in welke omstandigheden deze gemaakt zijn.

Zo zijn de meeste rotan stoelen geproduceerd in Indonesië. Dit kan ook bijna niet anders aangezien de rotan/riet stengels in de oerwouden van Borneo, in het westen van Indonesië, groeien.

De rotan stengels ondergaan een aantal stappen vooraleer ze een stoel vormen, zo worden de stengels gedragen van het woud tot de werkplek.

Vervolgens worden ze bewerkt door handarbeiders die op de grond zitten en druk bezig zijn met het plooien en vlechten van de stokken. Ook bevinden ze zich in heel bouwvallige gebouwen waar ze gedurende 12 uren aan een stuk inspanningen leveren.


Deze slechte werkomstandigheden gaan gepaard met lage lonen. Er wordt verwacht dat ze 7 dagen op 7 werken waarbij dat ze een minimumloon van 100 euro per maand hebben. Ook voor Indonesische begrippen is dit heel weinig.

Men staat er vaak niet bij stil dat er mensen in andere landen zo hard moeten werken voor onze gekozen meubels en er slechts zo een laag loon aan overhouden. 

©2020 Lieke Vandecandelaere & Alice Van Heuverswyn
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin